Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne /
redakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski.
- Wydanie I - dodruk 3.
- Warszawa : PWN, 2022.
- XII, [2], 296 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności 2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne 3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności 4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów 5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia 6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia 7. Biogenne aminy 8. Alergeny pokarmowe 9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich 10. Toksyny grzybów kapeluszowych 11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego 12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych – rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie 13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia 14. Opakowania z tworzyw sztucznych – korzyści i zagrożenia 15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych 16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne 17. Quod me nutrit me destruit?
9788301212995
Alergia pokarmowa Pasożyty Substancje niebezpieczne i szkodliwe Substancje dodatkowe do żywności Substancje szkodliwe--działanie szkodliwe Środki barwiące żywność--działanie szkodliwe Zanieczyszczenie żywności Żywność