000 | 02803nam a2200481 i 4500 | ||
---|---|---|---|
003 | WAŁB 007 | ||
005 | 20250416073336.0 | ||
008 | 230127b pl ||||| |||| 00| 0 pol d | ||
009 | b1000000773184 | ||
020 |
_a9788301212995 _q(oprawa miękka) |
||
040 |
_aKR U _cKR U _dKR U _dWA N _dWAŁB 007 |
||
046 | _k2020 | ||
080 | _a615.9 | ||
080 | _a664.014 | ||
080 | _a(075.8) | ||
245 | 0 | 0 |
_aSzkodliwe substancje w żywności : _bpochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne / _credakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski. |
250 | _aWydanie I - dodruk 3. | ||
260 |
_aWarszawa : _bPWN, _c2022. |
||
300 |
_aXII, [2], 296 stron : _bilustracje ; _c24 cm. |
||
336 |
_aTekst _btxt _2rdacontent |
||
337 |
_aBez urządzenia pośredniczącego _bn _2rdamedia |
||
338 |
_aWolumin _bnc _2rdacarrier |
||
380 | _aKsiążki | ||
380 | _aPublikacje dydaktyczne | ||
380 | _aPublikacje naukowe | ||
504 | _aBibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks. | ||
505 | _a1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności 2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne 3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności 4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów 5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia 6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia 7. Biogenne aminy 8. Alergeny pokarmowe 9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich 10. Toksyny grzybów kapeluszowych 11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego 12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych – rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie 13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia 14. Opakowania z tworzyw sztucznych – korzyści i zagrożenia 15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych 16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne 17. Quod me nutrit me destruit? | ||
650 | 7 |
_aAlergia pokarmowa _2DBN |
|
650 | 7 |
_aPasożyty _2DBN |
|
650 | 7 |
_aSubstancje niebezpieczne i szkodliwe _2DBN |
|
650 | 7 |
_aSubstancje dodatkowe do żywności _2DBN |
|
650 | 2 |
_aSubstancje szkodliwe _xdziałanie szkodliwe |
|
650 | 2 |
_aŚrodki barwiące żywność _xdziałanie szkodliwe |
|
650 | 2 | _aZanieczyszczenie żywności | |
650 | 2 | _aŻywność | |
655 | 7 |
_aPodręcznik _2DBN |
|
700 | 1 |
_aWitczak, Agata, _d(1966- ) _eRedakcja |
|
700 | 1 |
_aSikorski, Zdzisław Edmund _d(1930- ) _eRedakcja |
|
710 | 2 |
_aPaństwowe Wydawnictwo Naukowe _eWydawca _4pbl |
|
856 | 4 | 1 |
_3Spis treści _uhttps://katalog.ans.edu.pl/cgi-bin/koha/opac-retrieve-file.pl?id=90539271825950c8e24c684b8034d7c4 |
920 | _a978-83-01-21299-5 (oprawa miękka) | ||
942 |
_2ddc _c2 |
||
999 |
_c36183 _d36183 |