Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne /
Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne /
redakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski.
- Wydanie I - dodruk 3.
- Warszawa : PWN, 2022.
- XII, [2], 296 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności
2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności
4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów
5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia
6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia
7. Biogenne aminy
8. Alergeny pokarmowe
9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich
10. Toksyny grzybów kapeluszowych
11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego
12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych – rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie
13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia
14. Opakowania z tworzyw sztucznych – korzyści i zagrożenia
15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych
16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne
17. Quod me nutrit me destruit?
9788301212995
Alergia pokarmowa
Pasożyty
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
Substancje dodatkowe do żywności
Substancje szkodliwe--działanie szkodliwe
Środki barwiące żywność--działanie szkodliwe
Zanieczyszczenie żywności
Żywność
Podręcznik
615.9 664.014 (075.8)
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności
2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności
4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów
5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia
6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia
7. Biogenne aminy
8. Alergeny pokarmowe
9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich
10. Toksyny grzybów kapeluszowych
11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego
12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych – rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie
13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia
14. Opakowania z tworzyw sztucznych – korzyści i zagrożenia
15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych
16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne
17. Quod me nutrit me destruit?
9788301212995
Alergia pokarmowa
Pasożyty
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
Substancje dodatkowe do żywności
Substancje szkodliwe--działanie szkodliwe
Środki barwiące żywność--działanie szkodliwe
Zanieczyszczenie żywności
Żywność
Podręcznik
615.9 664.014 (075.8)