000 -Etykieta rekordu |
Pole kontrolne stałej długości |
02803nam a2200481 i 4500 |
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER |
Pole kontrolne |
WAŁB 007 |
005 - Data ostatniej modyfikacji rekordu (NP) |
Pole kontrolne |
20250416073336.0 |
008 - Dane kontrolne (NP) |
Pole kontrolne stałej długości |
230127b pl ||||| |||| 00| 0 pol d |
009 - PHYSICAL DESCRIPTION FIXED-FIELD FOR ARCHIVAL COLLECTION (VM) [OBSOLETE] |
Pole kontrolne stałej długości |
b1000000773184 |
020 ## - Międzynarodowy znormalizowany numer książki – ISBN (P) |
ISBN |
9788301212995 |
Dopowiedzenie |
(oprawa miękka) |
040 ## - Instytucja sporządzająca opis (NP) |
Instytucja, która sporządziła opis (NP) |
KR U |
Instytucja, która sporządziła rekord (NP) |
KR U |
Instytucja, która zmodyfikowała rekord (P) |
KR U |
-- |
WA N |
-- |
WAŁB 007 |
046 ## - SPECIAL CODED DATES |
Beginning or single date created |
2020 |
080 ## - UKD |
UKD |
615.9 |
080 ## - UKD |
UKD |
664.014 |
080 ## - UKD |
UKD |
(075.8) |
245 00 - Strefa tytułu i oznaczenia odpowiedzialności (NP) |
Tytuł (NP) |
Szkodliwe substancje w żywności : |
Ciąg dalszy tytułu (NP) |
pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne / |
Pozostałe elementy strefy tytułu i oznaczenia odpowiedzialności (NP) |
redakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski. |
250 ## - Strefa wydania (NP) |
Oznaczenie wydania (NP) |
Wydanie I - dodruk 3. |
260 ## - Strefa adresu wydawniczego (NP) |
Miejsce wydania (P) |
Warszawa : |
Nazwa wydawcy (P) |
PWN, |
Data wydania (P) |
2022. |
300 ## - Strefa opisu fizycznego (NP) |
Określenie formy książki i/lub objętość (NP) |
XII, [2], 296 stron : |
Oznaczenie ilustracji (NP) |
ilustracje ; |
Format (NP) |
24 cm. |
336 ## - Typ zawartości (P) |
Termin określający typ zawartości (P) |
Tekst |
Kod określający typ zawartości (P) |
txt |
Źródło (NP) |
rdacontent |
337 ## - Typ medium (P) |
Tryb odtwarzania (P) |
Bez urządzenia pośredniczącego |
Kod typu mediów (P) |
n |
Źródło (NP) |
rdamedia |
338 ## - Typ nośnika (P) |
Termin określający typ nośnika (P) |
Wolumin |
Kod określający typ nośnika (P) |
nc |
Źródło (NP) |
rdacarrier |
380 ## - Forma dzieła |
Forma dzieła |
Książki |
380 ## - Forma dzieła |
Forma dzieła |
Publikacje dydaktyczne |
380 ## - Forma dzieła |
Forma dzieła |
Publikacje naukowe |
504 ## - Uwaga dotycząca bibliografii załącznikowej (P) |
Uwaga dotycząca bibliografii (NP) |
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks. |
505 ## - Uwaga dotycząca zawartości dokumentu (P) |
Uwaga dotycząca zawartości książki (NP) |
1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności<br/>2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne<br/>3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności<br/>4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów<br/>5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia<br/>6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia<br/>7. Biogenne aminy<br/>8. Alergeny pokarmowe<br/>9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich<br/>10. Toksyny grzybów kapeluszowych<br/>11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego<br/>12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych – rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie<br/>13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia<br/>14. Opakowania z tworzyw sztucznych – korzyści i zagrożenia<br/>15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych<br/>16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne<br/>17. Quod me nutrit me destruit?<br/> |
650 #7 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa pospolita (P) |
Temat (NP) |
Alergia pokarmowa |
Kod źródła hasła lub terminu (NP) |
DBN |
650 #7 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa pospolita (P) |
Temat (NP) |
Pasożyty |
Kod źródła hasła lub terminu (NP) |
DBN |
650 #7 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa pospolita (P) |
Temat (NP) |
Substancje niebezpieczne i szkodliwe |
Kod źródła hasła lub terminu (NP) |
DBN |
650 #7 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa pospolita (P) |
Temat (NP) |
Substancje dodatkowe do żywności |
Kod źródła hasła lub terminu (NP) |
DBN |
650 #2 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa pospolita (P) |
Temat (NP) |
Substancje szkodliwe |
Określnik rzeczowy (P) |
działanie szkodliwe |
650 #2 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa pospolita (P) |
Temat (NP) |
Środki barwiące żywność |
Określnik rzeczowy (P) |
działanie szkodliwe |
650 #2 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa pospolita (P) |
Temat (NP) |
Zanieczyszczenie żywności |
650 #2 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa pospolita (P) |
Temat (NP) |
Żywność |
655 #7 - Punkt dostępu rzeczowego – nazwa gatunku formy (P) |
Nazwa gatunku/formy (NP) |
Podręcznik |
Kod źródła hasła lub terminu (NP) |
DBN |
700 1# - Dodatkowy punkt dostępu – nazwa osobowa (P) |
Nazwa osobowa (NP) |
Witczak, Agata, |
Daty biograficzne (NP) |
(1966- ) |
Określenie rodzaju współpracy (P) |
Redakcja |
700 1# - Dodatkowy punkt dostępu – nazwa osobowa (P) |
Nazwa osobowa (NP) |
Sikorski, Zdzisław Edmund |
Daty biograficzne (NP) |
(1930- ) |
Określenie rodzaju współpracy (P) |
Redakcja |
710 2# - Dodatkowy punkt dostępu – nazwa ciała zbiorowego (P) |
Nazwa ciała zbiorowego lub nazwa geograficzna jako pierwszy element (NP) |
Państwowe Wydawnictwo Naukowe |
Określenie rodzaju współpracy (P) |
Wydawca |
Kod relacji (P) |
pbl |
856 41 - Lokalizacja i sposób dostępu do dokumentu elektronicznego (P) |
Wyszczególnienie materiału (NP) |
Spis treści |
URI (P) |
<a href="https://katalog.ans.edu.pl/cgi-bin/koha/opac-retrieve-file.pl?id=90539271825950c8e24c684b8034d7c4">https://katalog.ans.edu.pl/cgi-bin/koha/opac-retrieve-file.pl?id=90539271825950c8e24c684b8034d7c4</a> |
920 ## - ISBN ze znakami rozdzielającymi |
ISBN |
978-83-01-21299-5 (oprawa miękka) |
942 ## - Parametry dodatkowe (KOHA) |
Source of classification or shelving scheme |
Dewey Decimal Classification |
Typ dokumentu |
Książki |