Logo uczelni
Local cover image
Local cover image
Amazon cover image
Image from Amazon.com
Image from Google Jackets

Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne / redakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski.

Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Warszawa : PWN, 2022.Edition: Wydanie I - dodruk 3Description: XII, [2], 296 stron : ilustracje ; 24 cmContent type:
  • Tekst
Media type:
  • Bez urządzenia pośredniczącego
Carrier type:
  • Wolumin
ISBN:
  • 9788301212995
Subject(s): Genre/Form: Online resources:
Contents:
1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności 2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne 3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności 4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów 5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia 6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia 7. Biogenne aminy 8. Alergeny pokarmowe 9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich 10. Toksyny grzybów kapeluszowych 11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego 12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych – rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie 13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia 14. Opakowania z tworzyw sztucznych – korzyści i zagrożenia 15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych 16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne 17. Quod me nutrit me destruit?
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)

Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.

1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności
2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności
4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów
5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia
6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia
7. Biogenne aminy
8. Alergeny pokarmowe
9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich
10. Toksyny grzybów kapeluszowych
11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego
12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych – rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie
13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia
14. Opakowania z tworzyw sztucznych – korzyści i zagrożenia
15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych
16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne
17. Quod me nutrit me destruit?

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha