Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne / redakcja naukowa Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski.
Material type:
Item type | Current library | Collection | Call number | Status | Date due | Barcode |
---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
Biblioteka Uczelniana | Główna | 615 (Browse shelf(Opens below)) | Available | 33011 | |
![]() |
Biblioteka Uczelniana | Główna | 615 (Browse shelf(Opens below)) | Available | 33013 |
Browsing Biblioteka Uczelniana shelves, Collection: Główna Close shelf browser (Hides shelf browser)
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności
2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności
4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów
5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia
6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia
7. Biogenne aminy
8. Alergeny pokarmowe
9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich
10. Toksyny grzybów kapeluszowych
11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego
12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych – rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie
13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia
14. Opakowania z tworzyw sztucznych – korzyści i zagrożenia
15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych
16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne
17. Quod me nutrit me destruit?